U srijedu, 28. rujna Ured hrvatskih regija je zajedno s obnašateljicom dužnosti virovitičko-podravskog župana Sanjom Bošnjak i glavnom tajnicom Hrvatske zajednice županija Melitom Pavlek sudjelovao na konferenciji „Doprinos regionalnoj politici EU za upravljanje budućim izazovima“ u Odboru regija u Bruxellesu. Današnja konferencija dio je europske inicijative pokrenute od strane guvernera Donje Austrije Erwina Prölla. Spomenuta inicijativa pokrenuta je s ciljem da se pokaže jasna zajednička opredijeljenost za nastavak jake Regionalne politike EU nakon završetka tekućeg financijskog razdoblja kroz potpisivanje zajedničke izjave pod nazivom „Snažna obnovljena regionalna politika za sve regije nakon 2020. godine“ u razdoblju prije odluke Vijeća i Parlamenta o financijskim perspektivama nakon 2020. godine. Koliko je ova tema važna pokazuje činjenica da se u inicijativu uključilo 322 politička predstavnika regionalnih i lokalanih jedinica samouprave iz 22 zemlje članice EU (71,5 posto stanovništva EU) i 5 međuregionalnih organizacija.

U ime Hrvatske zajednice županija inicijativu je potpisao predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk, a tijekom konferencije Knjiga potpisa, od preko 300 stranica, predana je predstavnicima institucija EU, odnosno predsjedniku Odbora regija Markku Markkuli, povjerenici Europske komisije za regionalnu politiku Corini Creţu, veleposlaniku Peteru Javorciku, stalnom predstavniku Slovačke pri EU kao predstavniku države članice koja predsjeda Vijećem, te predsjednici Odbora za regionalni razvoj u Europskom parlamentu Iskri Mihaylovoj.

Guverner Donje Austrije tom je prilikom istaknuo kako Regionalna politika EU za sve regije mora ostati središnje političko područje u Europi sastavljenoj od regija. „Potpisi i put koji su mnogi regionalni predstavnici prešli da bi bili ovdje u Bruxellesu su vidljivi dokazi izvanredne važnosti Regionalne politike EU za sve regije. Ova dva elementa, razmatrana u demokratskoj Europi, od obvezujuće su važnosti za oba legislativna tijela Europske unije, Vijeće i Parlament, u njihovim budućim odlukama vezanim uz višegodišnje financijsko razdoblje 2020. godine“, zaključio je guverner.

Prisutnima se obratio i predsjednik Odbora regija Markku Markkula. „Imajući potporu 188 regija koje predstavljaju gotovo tri četvrtine cjelokupnog stanovništva EU, ova Deklaracija šalje jasnu poruku: kohezijska politika mora i dalje ostati u srži Europske unije i doprinositi razvoju svih regija. Bolja Europa znači otvorenost i spremnost za promjene te upravo zbog toga moramo na pozitivan način reformirati kohezijsku politiku nakon 2020. godine“ rekao je predsjednik odbora regija.

Regionalna politika EU (tehnički termin: Kohezijska politika EU) u trenutnom financijskom razdoblju, 2014.-2020. godine iznosi 351,8 milijardi eura što je jedna trećina proračuna EU. Osim za doprinos ukupnoj Europskoj dodanoj vrijednosti, ta se financijska sredstva koriste u regijama, gradovima i općinama za postizanje koherentnosti i strukturnih promjena, borbu protiv klimatskih promjena, energetsku tranziciju, stvaranje radnih mjesta, poticanje inovacija, gospodarski rast te, posebno u manje razvijenim područjima, za poboljšanje infrastrukture. Oko 70 posto sredstava koristi se za boljitak građana i poduzeća u manje razvijenim regijama, a 25 posto sredstava troši se u tranzicijskim i razvijenim regijama. Osim toga, oko 3 posto se koristi za sufinanciranje projekata prekogranične suradnje, a tu su još i dodatna sredstva za poticanje zapošljavanja mladih, kao i za razvoj slabo naseljenih područja te područja izvan EU.

Osnova za regionalne projekte su odluke o višegodišnjem financijskom okviru EU koje donose čelnici vlada u Europskom vijeću i Europski parlament. Regije nemaju pravo sudjelovanja u donošenju tih odluka, već mogu pridonijeti samo kroz njihovu instituciju, Odbor regija. Regionalna politika, kao samostalno područje EU politike, mogla bi biti ugrožena. Utjecaj regija neizravno bi se mogao smanjiti, a regionalne i lokalne političke odluke donositi izdaleka.

Bruxelles Upcoming Events

euweek

 

 

adrion

adrion

adrion

Follow us

Follow Us