S približavanjem recenzije Kohezijske politike Europske unije i sve učestalijim najavama smanjivanja sredstava za ujednačen regionalni razvoj u razdoblju nakon 2020., europske regije su na inicijativu regije Donja Austrija sastavile političku deklaraciju kojom se stavljaju na raspolaganje europskim institucijama za pomoć pri kreiranju nove kohezijske politike za EU, naglašavajući važnost razvijenih i jakih regija za razvoj cijele Europske unije.

Zajedničko stajalište većine uključenih regija EU je da Kohezijska politika pomaže izjednačavanju i smanjivanju ekonomskih odstupanja unutar i među regijama, istovremeno omogućavajući postizanje zajedničkih europskih ciljeva zadanih u strateškom dokumentu Europa 2020. Preduvjet za isporuku ovih rezultata je dovoljna količina financijskih sredstava za sve i očuvanje sistema bespovratnih sredstava kao glavnog financijskog instrumenta za sve regije. Europska teritorijalna suradnja trebala bi biti ojačana jer povezivanje i razmjena iskustava su ključni za (ujednačeni) napredak Europe. Prioritet u kreiranju nove Kohezijske politike mora biti pojednostavljivanje i fleksibilniji pristup temeljen na stvarnim situacijama u pojedinim regijama.

Politička deklaracija s potpisima političkih predstavnika regija Europa bit će predana predstavnicima EU institucija na summitu u rujnu, a kao dokaz važnosti Kohezijske politike planira se i izdavanje publikacije s primjerima konkretnih projekata Kohezijske politike koji su doprinjeli razvoju pojedinih regija i poboljšanju životnih uvjeta njihovih građana.

Političku deklaraciju podržavaju sve hrvatske županije, a u ime Hrvatske zajednice županija potpisao predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk. On je tom prigodom istaknuo: „Kohezijska politika je osmišljena upravo da smanji razlike između država članice Europske unije i kao takva jako je važna i za Hrvatsku. Lobiranjem kroz europske institucije, a posebno kroz Odbor regija želimo jasno komunicirati da ovaj smjer razvoja želimo zadržati. Budućnost Europe je budućnost jakih regija. To je ono za što se Hrvatska zajednica županija zalaže i na nacionalnoj razini i zato mi je izuzetno drago da su Deklaraciju prihvatile sve jedinice regionalne samouprave“

Hrvatska zajednica županija članica je Odbora regija koji je savjetodavno tijelo Europske unije te predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti. Članovi Odbora iznose svoje mišljenje o zakonodavstvu EU-a koje izravno utječe na regije i gradove, a Zajednicu u ovom mandatu predstavljaju župani Nikola Dobroslavić, Predrag Štromar, Danijel Marušić i Valter Flego.

Političku deklaraciju na hrvatskom jeziku možete preuzeti ovdje.

Bruxelles Upcoming Events

euweek

 

 

adrion

adrion

adrion

Follow us

Follow Us